luni, martie 7

48 de zile-Postul Mare sau Postul Pastelui !


<<Va doresc post cu nădejde si bucurii duhovnicești. ..ma iertați si Bunul Dumnezeu sa va ierte!>>>GC

Prima zi de Post-A inceput Postul Pastelui-
      Am ascultat la #RadioRomania ,#LuminaCredintei ,o cuvantare facuta de


Preot Prof.Constantin Coman-Facultatea de Teologie Bucuresti,


-o reascult acum si incerc sa redau -citand,ce e mai important de retinut, pt voi si pt mine, legat de Post!!


<<..,,Evanghelia Mantuitorului nostru Iisus Hristos nu spune sa nu fii vazut de oameni ca postesti ci sa nu postesti pentru a fi vazut de Oameni,sa nu ai aceasta motivatie in mintea si in inima ta! ar trebui discret ca toti cei care postesc sa-i respectam pe toti care nu postesc la fel cum toti care nu postesc sa-i respecte pe cei care postesc!POSTUL trebuie sa fie ascuns,ne spune Manturitorul-chiar nu trebuie sa se vada!Sa fie doar pe verticala-sa se vada Sus la Dumnezeu.E o atitudine de infranare ,ne abtinem- nu de la lucruri rele-ne abtinem de la lucruri bune si placute,sacrificam propria noastra placeiri care ne provoaca placeri de orice fel,.E un exerctiu de control personal,de autocontrol,e f bine venit dar suporta si un risc f mare -acela al parerii de sine,al satisfactiei ca ai facut o anumita performanta postind, si riscul acesta omul il inmulteste si cu ajutorl celui Rau,asta e ispita!De ce postim noi?daca postim sa fim vazuti de oameni,n-am luat plata,am fost vazuti de oameni-nu asta e rostul postului!Ci sa ne perfectam aparatul de autocontrol,pe de-o parte,pe de alta-sa participam, prin sacrificiul acesta Mic,la anumita atitudine-care tine de Anumite evenimente cum e -la sfarsitul acestei perioade-Sarbatoarea INVIERII Domnului !!!dar mai inainte sunt Patimile Mantuitorului Hristos-ce inseamna ele-??Jertfe,Patimire,Ofense aduse Dumnezeirii,de catre omenire..Moartea Mantuitorului nu o putem asocia cu bucurie ,cu mancare buna si desfatari asa cum nu putem sa ne Distram in ziua de pomenire a mortii tatalui,sau mamei,a sotiei,sotului...!
Exista o solidaritate a noastra cu evenimentele si persoana Mantuitorului nostru Insusi! Un alt aspect e ca ne ajuta fantastic de mult sa ne subtiem vederea noastra duhovniceasca -intelegerea existentei noastre -relatiilor dintre oameni si in relatia cu Dumnezeu,aceasta e adevarata viata ,Eu asezat intr-un complex de relatii! ...>>>>>>''
Edited 
#26februarie 2017


A început Postul Mare sau Postul Paştelui. Timp de 48 de zile, începând din această luni, creştinii ortodocşi se vor nevoi în post şi rugăciune, pentru a întâmpina, aşa cum se cuvine, cel mai mare şi mai luminos praznic al întregii creştinătăţii, Învierea Domnului Iisus Hristos sau Paştele, care, în acest an, coincide cu ziua de 16 aprilie.
În prima zi din Postul Paştelui, dar şi în a doua, marţi, 28 februarie, precum şi în alte zile, marcate ca atare în calendarul creştin-ortodox, li se recomandă credincioşilor să consume numai pâine şi apă, dar nu oricând, ci doar seara, după asfinţit.
În această perioadă, din 27 februarie până pe 15 aprilie, creştinii ortodocşi vor posti, abţinându-se de la orice produs de origine animală, dar şi de la vin şi untdelemn. Totuşi, sunt zile, aproape săptămânal, când credincioşilor li se permite consumul de vin şi de ulei. Vor fi şi multe zile de post aspru, în care se vor consuma doar pâine şi apă, numai seara, dar şi zile de post negru, în care nu se va băga nimic în gură.
Pe parcursul celor şapte săptămâni de cumpătare, vor fi doar două dezlegări la peşte, pe 25 martie, într-o zi de sâmbătă, de Buna Vestire sau Blagoveştenia, după cum i se mai zice în popor acestei sărbători cu dată fixă, şi pe 9 aprilie, atunci când, exact cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, va fi prăznuită Intrarea în Ierusalim a Domnului Iisus Hristos , numită şi Duminica Floriilor .
Mai mult, în zilele din Postul Paştelui, la fel ca în orice zi de post, nu se fac nunţi.
Pomenirea morţilor
În această perioadă se fac fapte bune, de milostenie, dar se vor face şi slujbe speciale pentru cei adormiţi, pe parcursul a şase sâmbete consecutive, începând din 4 martie (Sâmbăta lui Toader) până pe 8 aprilie (Sâmbăta lui Lazăr), dar şi în Joia Mare.
„Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc... “
Chiar dacă postul presupune înfrânarea de la lucruri de prisos, de la mâncare, gânduri, fapte şi obiceiuri dăunătoare, creştinii trebuie să parcurgă cu bucurie acest drum spre mântuire şi să nu uite că postul nu este motiv de fală în faţa semenilor.
În aceste zile, ei vor respecta îndemnul Domnului Iisus Hristos, care zice: „Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie“.
Cele şase zile dinaintea Învierii fac parte din Săptămâna Mare sau a Patimilor , care va culmina, duminică, 16 aprilie, cu praznicul Învierii Domnului . În aceste zile de o mare încărcătură spirituală, în bisericile creştin-ortodoxe se oficiază în serile de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri slujbe speciale, numite denii , de o copleşitoare frumuseţe, menite să-l facă pe credincios să înţeleagă Jertfa lui Hristos şi importanţa Învierii Sale de a treia zi.
Care sunt celelalte mari posturi din an
Postul Paştelui este cel mai lung şi cel mai aspru dintre cele patru mari posturi din an, fiind totodată şi primul. Însă şi bucuria pe care creştinul o resimte apoi, de praznicul Învierii, este pe măsură. Deoarece, prin Învierea lui Iisus Hristos, firea omenească se reînnoieşte prin biruinţa Vieţii asupra morţii. Iar atunci va fi mare bucurie!
Celelalte trei mari posturi din an sunt: postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (12-28 iunie), postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august) şi postul Crăciunului (15 noiembrie-24 decembrie), toate având date fixe.
În popor, Postului Mare sau al Paştelui i se mai zicea şi Păresimi, de la latinescul „quadragesima“, care însemna „patruzeci“, deşi, după cum s-a văzut, acest post ţine 48 de zile. El aminteşte de postul de 40 de zile pe care l-a ţinut Iisus Hristos în pustiu înainte de a începe misiunea Sa mesianică. Fiecare mare post este precedat de Lăsatul-secului, zi de frupt. Trecerea la Postul Paştelui s-a făcut treptat, prin două astfel de momente: Lăsatul-secului de carne (pe 19 februarie, în Duminica Înfricoşatei Judecăţi) şi Lăsatul-secului de brânză (pe 26 februarie, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).


Sursa !Ziua Constanta 

           Personal,pt mine e perioada frumoasa si intr-adevar dura,an de an incerc,imi dau toata silinita sa fiu un model pt copiii mei,si incerc sa si postesc ,sa le fac si lor meniul in asa fel incat sa fie cat mai bogat in vitamine dar sa renunt total la carne pt noi toti!dar si spiritual ii invat ,ii indemn sa fie mai buni ,mai iertatori,mai rabdatori si cu mult mai multa frica de Dumnezeu,sa facem impreuna fapte bune,milostenie!!!!
Postul e o legatura stransa cu Dumnezeu,desi si in alte zile din an incerc sa fiu la fel,in aceste saptamani totul se schimba pentru ca avem deja un ritual in familie,de a-i duce pe cei mici la spovedit ,impartasit,i-am invatat de mici rugaciuni -Tatal Nostru,Crezul,Ingerasul,Psalmul 50,Cuvine-se cu adevarat,...pe care i-am educat sa le spuna in gand sau la culcare,toti in Gasca ,stand in genunchi,cu candela aprinsa,Ei stiu ca daca gresesc fie si cu gandul,au canon de la preot >>>

Ma bucur ca ma asculta , primii pasi sunt facuti,incet si sigur si le place ce li se intampla, an de an ,in aceste perioade de post!!
O saptamana cu multa liniste si pace in suflete prieteni!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu